Ζείτε στο εξωτερικό και θέλετε να δηλωθείτε ως φορολογικός κάτοικος; Στη Linguistic Βridge συνεργαζόμαστε με έμπειρους λογιστές και διαθέτουμε πολυετή εμπειρία στη δήλωση κατοίκων εξωτερικού σε όποια χώρα και αν βρίσκονται.
Σε αυτό τον οδηγό σας δίνουμε όλες τις απαραίτητες και έγκυρες πληροφορίες!
Ποια είναι τα κριτήρια δήλωσης ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού;
- Να κατοικείτε 183 ημέρες στο εξωτερικό
- Να μπορείτε να το αποδείξετε με προσκόμιση κατάλληλων δικαιολογητικών
Σε περίπτωση λοιπόν που είστε κάτοχος ελληνικού αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.), αυτόματα σας ανατίθεται από τη Δ.Ο.Υ στην οποία ανήκετε μια φορολογική έδρα. Συνεπώς, εάν αποφασίσετε να μεταναστεύσετε σε άλλη χώρα, πρέπει να μεταφέρετε την μόνιμη φορολογική σας έδρα. Σε περίπτωση που παραλείψετε να δηλωθείτε, η εφορία στην Ελλάδα έχει δικαίωμα να ζητήσει την είσπραξη φόρου για τα εισοδήματά σας, ανεξάρτητα από το εάν έχετε ήδη φορολογηθεί στο νέο τόπο κατοικίας σας.
Επομένως, η δήλωση ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού κρίνεται υποχρεωτική προκειμένου να μην φορολογήστε διπλά στην Ελλάδα. Ακόμα και εάν κάνετε μηδενική δήλωση η διαδικασία είναι απαραίτητη.
Ποια είναι τα συνήθη δικαιολογητικά;
Σύμφωνα με την διάταξη του Υπουργείου Οικονομικών, (ΠΟΛ. 1201/2017) τα συνήθη δικαιολογητικά είναι τα εξής:
- Πιστοποιητικό Φορολογικής κατοικίας
θεωρημένο κατάλληλα και μεταφρασμένο εάν αυτό απαιτείται
ή
Σύμβαση Αποφυγής διπλής φορολογίας (ΣΑΔΦ)
Δίγλωσσο έντυπο, θεωρημένο κατάλληλα, εάν αυτό απαιτείται - Σύμβαση Εργασίας μεταφρασμένη
- Πιστοποιητικό κατοικίας από τοπική κοινότητα/δήμο
- Εξουσιοδοτήσεις / Υπεύθυνες δηλώσεις
Διορισμού του φορολογικού Εκπροσώπου
Αποδοχής του φορολογικού Εκπροσώπου - Βεβαίωση φορολογικής κατοικίας από την αρμόδια φορολογική αρχή του κράτους μεταφρασμένη
(σε περίπτωση που δεν δύναται να εκδοθεί δίγλωσσο έγγραφο)
Μπορεί επίσης να ζητηθούν: συμβόλαιο ενοικίασης κατοικίας/λογαριασμοί τηλεφώνου στο όνομα του αιτούντος
Ας δούμε αναλυτικά τα συνήθη έγγραφα που πρέπει να προσκομίσει κάποιος ο οποίος θέλει να δηλωθεί ως κάτοικος εξωτερικού στη Γερμανία, την Ελβετία ή την Ισπανία.
Για την Ισπανία
- Ιστορικό εργασιακής απασχόλησης μεταφρασμένο [Vida laboral]
- Δήλωση κατοικίας στο δήμο μεταφρασμένη [Empadronamiento]
- Έντυπο φορολογικής κατοικίας δίγλωσσο (ισπανικά-αγγλικά) μεταφρασμένο
- Έντυπο δήλωσης εισοδήματος μεταφρασμένο [Declaración de la renta]. Εάν έχετε το κατώτατο εισόδημα δεν απαιτείται.
Στην Ελλάδα συμπληρώνετε:
- Έντυπο Δ210 / Δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων
- Έντυπο Α110 / Αίτηση μητρώου & ορισμός φορολογικού εκπροσώπου
Για τη Γερμανία
- Σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας – Γερμανίας. Δεν απαιτείται μετάφραση. https://www.mfa.gr/germany/images/stories/services/forms/25.pdf
- Έντυπο φορολογικής κατοικίας δίγλωσσο (γερμανικά-αγγλικά) μεταφρασμένο [Ansässigkeitsescheinigung]
- Δήλωση στο δήμο [Anmeldung] μεταφρασμένη
Σε περίπτωση που δεν προβλέπεται η έκδοση των ανωτέρω εγγράφων, θα πρέπει να προσκομίσετε αντίγραφο του εκκαθαριστικού της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος σας [Steuerbescheid] μεταφρασμένο ή αντίγραφο φορολογικής δήλωσης [Steuerklärung] μεταφρασμένο.
Όσον αφορά στη γνησιότητα των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία έχουν εκδοθεί στη Γερμανία πρέπει να φέρουν Apostille.
Στην Ελλάδα συμπληρώνετε:
- Έντυπο Δ210 / Δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων
- Έντυπο Α110 / Αίτηση μητρώου & ορισμός φορολογικού εκπροσώπoυ
Εναλλακτικά έγγραφα: Εγγραφή στο Δήμο/Κοινότητα [Meldebescheinigung] μεταφρασμένο
Εάν έχετε αλλάξει διεύθυνση θα χρειαστείτε: Erweiterte Meldebescheinigung
Για την Ελβετία
- Έντυπο φορολογικής κατοικίας [Ansässigkeitsescheinigung] μεταφρασμένο
- Εγγραφή στο Δήμο μεταφρασμένη
- Συμβόλαιο εργασίας ή απόδειξη μισθοδοσίας μεταφρασμένα
- Μισθωτήριο μεταφρασμένο
Στην Ελλάδα συμπληρώνετε:
- Έντυπο Δ210 / Δήλωση μεταβολής ατομικών στοιχείων
- Έντυπο Α110 / Αίτηση μητρώου & ορισμός φορολογικού εκπροσώπου
Όσον αφορά στη γνησιότητα των αλλοδαπών δημοσίων εγγράφων, τα οποία έχουν εκδοθεί στην Ελβετία πρέπει να φέρουν Apostille.
Πότε γίνεται η αίτηση για φορολογική κατοικία;
Σύμφωνα με τον Οδηγό της ΑΑΔΕ:
Ο χρόνος υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι το χρονικό διάστημα μέχρι και την 30η Απριλίου του αμέσως επόμενου φορολογικού έτους. [Για παράδειγμα,] για το φορολογικό έτος 2014 η δήλωση υποβάλλεται κατά το χρονικό διάστημα από την 01 Φεβρουαρίου μέχρι και την 30η Ιουνίου 2015.
Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος αποβιώσει ή μεταφέρει την κατοικία του στο εξωτερικό, η δήλωση υποβάλλεται από τους κατά περίπτωση υπόχρεους, καθ` όλη τη διάρκεια του φορολογικού έτους. Για παράδειγμα, εάν ένας φορολογούμενος απεβίωσε στις 25/9/2014 η οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος, η οποία θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα που απέκτησε από 01/01/2014 έως 25/09/2014, θα μπορεί να υποβληθεί από τους κληρονόμους του μέχρι και τις 31/12/2015.
Πώς γίνεται η αίτηση;
Η αίτηση και η κατάθεση των δικαιολογητικών μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά, μόνο εάν κάποιος έχει κωδικούς taxis (ΑΑΔΕ) και πιστοποιημένο τηλεφωνικό αριθμό στο σύστημα της ΑΑΔΕ. Ειδάλλως, μπορεί να γίνει και με φυσική παρουσία στην εφορία που ανήκει ο φορολογούμενος ή μέσω εξουσιοδοτούμενου εκπροσώπου. Όλα τα έγγραφα πρέπει να είναι με ημερομηνία έκδοσης όχι παλαιότερη των 3 μηνών από την ημερομηνία που θα κατατεθούν στη Δ.Ο.Υ κατοίκων εξωτερικού.
Πότε πρέπει να δηλωθώ ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού;
Σύμφωνα με τον Οδηγό της ΑΑΔΕ: […] Για όσους επιθυμούν να μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στο εξωτερικό […], ως προθεσμία υποβολής των εντύπων […] ορίζεται η τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Μαΐου[…].
Τα προαναφερθέντα φυσικά πρόσωπα οφείλουν να προσκομίσουν [τα δικαιολογητικά], το αργότερο έως την τελευταία εργάσιμη ημέρα του πρώτου δεκαήμερου του μηνός Σεπτεμβρίου του φορολογικού έτους που ακολουθεί το φορολογικό έτος αναχώρησης[…].
Επομένως, εάν κάποιος έφυγε στο εξωτερικό για παράδειγμα το Φεβρουάριο του 2023, και συμπληρώσει τις 183 ημέρες διαμονής στο εξωτερικό, έχει προθεσμία έως τις 10 Μαρτίου 2024 για την αίτηση και πρέπει να καταθέσει τα συμπληρωματικά δικαιολογητικά έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2024.
Εάν κάποιος έφυγε στο εξωτερικό, για παράδειγμα το 2020, τότε η αίτηση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή διότι είναι εκπρόθεσμη.
Γιατί να δηλωθώ;
Ο λόγος είναι η αποφυγή διπλής φορολογίας καθώς το αποκτηθέν εισόδημά, αφού έχει ήδη φορολογηθεί στην χώρα διαμονής δεν θα πρέπει να φορολογηθεί εκ νέου στην Ελλάδα.
Πρέπει να δηλωθώ;
Η δήλωση ως φορολογικός κάτοικος εξωτερικού κρίνεται υποχρεωτική προκειμένου να μην φορολογήστε διπλά στην Ελλάδα. Συνεπώς, και αν δεν είμαι σίγουρος εάν θα μείνω για πάντα στο εξωτερικό, οφείλω να μεταφέρω την φορολογική μου κατοικία για όσο διαμένω εκεί. Σε περίπτωση επαναπατρισμού, με μια απλή αίτηση δηλώνεστε εκ νέου στην Δ.Ο.Υ. που ανήκατε πριν την αναχώρηση.
Τι συνέπειες θα έχω εάν δεν δηλωθώ;
Αν τα δικαιολογητικά δεν υποβληθούν ή υποβληθούν εκπρόθεσμα, το φυσικό πρόσωπο θεωρείται ότι έχει την κατοικία του στην Ελλάδα και θα φορολογηθεί στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του. Ακόμα και εάν κάνετε μηδενική δήλωση αλλά δεν έχετε δηλώσει το εισόδημά σας από το εξωτερικό, αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα και επιφέρει χρηματικό πρόστιμο.
- Εάν διαπιστωθεί σε έλεγχο η απόκρυψη εισοδήματος, θα πρέπει να κατατεθούν τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις, για όλα τα έτη μη δήλωσης εισοδήματος με κόστος που ξεκινάει από 250,00€ /δήλωση.
- Μετά την κατάθεση τροποποιητικών δηλώσεων, επιβάλλεται ο φόρος εισοδήματος αλλοδαπής, που μπορεί να είναι έως και ίσος με τον φόρο στη χώρα διαμονής τον οποίο πιθανόν ήδη έχετε πληρώσει.
- Για κάθε φορολογικό έτος χωρίς αλλαγή φορολογικής κατοικίας, επιβάλλεται πρόστιμο 100,00€/άτομο.
Προσοχή!
Προτείνουμε πάντα πριν την υποβολή να επικοινωνήσετε με την εφορία που ανήκετε ή τον λογιστή σας, ώστε να ενημερωθείτε για τα ακριβή έγγραφα που θα χρειαστούν, μιας και πολύ συχνά οι υπάλληλοι σε κάθε εφορία μπορεί να ζητήσουν διαφορετικά ή πρόσθετα έγγραφα.
Ελπίζουμε ότι με αυτόν τον μικρό οδηγό πληροφοριών καταφέραμε να λύσουμε μερικές από τις απορίες σας. Μοιραστείτε το άρθρο εάν το βρήκατε χρήσιμο!
Το γραφείο μας βρίσκεται πάντα στη διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις και καθοδήγηση σχετικά με τις Επίσημες μεταφράσεις.